Oktober; maand van de oudere kat!

 In Dierenkliniek Bijsterveld, Dierenkliniek Brouwhuis, Dierenkliniek Deurne, Dierenkliniek Gemert, Dierenkliniek Helmond, Dierenkliniek Laarbeek, Gezelschapsdieren

Wordt uw kat een dagje ouder?

Dat uw kat ouder wordt, is aan de buitenkant vaak niet direct te zien. Maar ondertussen kunnen er wel gezondheidsproblemen spelen. Katten zijn medisch gezien vanaf 7 jaar senior. Vanaf die leeftijd is het verstandig om de gezondheid van uw kat extra in de gaten te houden.

Senioren check bij de dierenarts

Onze praktijk streeft er naar om optimale zorg te verlenen voor uw oudere kat, zodat ze comfortabel en gelukkig van hun oude dag kunnen genieten. Daarom bieden wij nu de senioren check aan. Deze check bestaat uit verschillende componenten, afhankelijk van de leeftijd van uw kat en eventuele aanwezigheid van klinische verschijnselen:

  1. Wij plannen een uitgebreid consult voor u in bij de dierenarts,
    waarin we ruim de tijd hebben om van alles te bespreken.
  2. Uw kat wordt gewogen en er wordt een lichamelijk onderzoek uitgevoerd door de dierenarts.
  3. Er wordt bloed afgenomen voor uitgebreid bloedonderzoek (o.a. nieren, schildklier, alvleesklier, suiker en leverwaardes worden gecontroleerd/onderzocht).
  4. Er wordt een urineonderzoek gedaan op urine die u thuis heeft opgevangen van uw kat. Tips voor het opvangen van urine leest u hier.
  5. De uitslag van het urine- en bloedonderzoek bespreken wij telefonisch met u, zodra deze bekend zijn.

Mochten er ouderdomsklachten spelen bij uw kat dan kunnen we deze hopelijk in een vroeg stadium al vaststellen en daarmee de levensverwachting verlengen. Bent u benieuwd hoe het met de gezondheid van uw oudere kat gesteld is? Maak dan deze maand nog een afspraak.

In de maand oktober “Maand van de oudere kat” bieden wij de senioren check aan voor 89 euro inclusief consult, bloedafname en onderzoek en urineonderzoek (normaal 145,96 euro).

Problemen bij de oudere kat

Wist u dat 1 op de 3 katten ouder dan 7 jaar chronische nierziekte heeft? En maar liefst 2 op de 3 katten vanaf 7 jaar gewrichtsproblemen heeft? Symptomen worden vaak pas in een ver gevorderd stadium zichtbaar.

Net als bij mensen geeft ouder worden een aantal lichamelijke veranderingen bij de kat:

• Verminderde nier- en leverfunctie
• Hoge bloeddruk
• Tandsteen en verlies van tanden/kiezen
• Te snel werkende schildklier
• Verminderde darmwerking
• Slechtere conditie van de vacht
• Grotere vatbaarheid voor infecties
• Verminderd gehoor, gezichtsvermogen, smaak en reukzin

• Problemen met de gewrichten:

Gewrichtsproblemen zijn vaak lastig te herkennen. Katten zijn erg beweeglijke dieren die graag op jacht gaan en de hoge plekken opzoeken voor een goed uitzicht. Bij oudere katten zie je vaak dat dit minder wordt en dat wordt dan geweten aan de leeftijd. Katten gaan echter niet minder bewegen puur omdat ze ouder worden. Er is dan toch een onderliggende oorzaak en pijn in de gewrichten is er een van die veel voor komt.

Pijn in de gewrichten of elders in het lichaam kan onderstaande klachten geven:

• Minder activiteit, zoals beweging of deelname aan spelletjes
• Minder contact zoeken met de eigenaar
• Gedragsverandering, zoals minder vriendelijk zijn tegen mensen
• Behoefte doen buiten de kattenbak
• Slechte verzorging van de vacht
• Meer brommen/spinnen dan normaal

Lees hier meer over pijnklachten bij de kat.

 

Bovengenoemde klachten passen helaas niet specifiek bij 1 ziekte en kunnen dus meerdere dingen betekenen. Als uw kat een of meerdere van de bovengenoemde symptomen heeft is het verstandig om een afspraak te maken bij uw dierenarts om uw kat te laten onderzoeken.


De oudere hond

Vanaf de leeftijd van 7 jaar noemt men een hond senior, grote rassen (>25 kg) zelfs al vanaf 5 jaar. Dit betekent niet dat alle honden op deze leeftijd ouderdomsklachten ontwikkelen. Het is wel de leeftijd waarop men de kwaliteit van leven nauwkeurig in de gaten moet houden, zodat eventuele veranderingen in een vroeg stadium worden opgemerkt. Uw hond kan immers niet vertellen hoe hij zich voelt.

Senioren check

Net als voor de kat bieden we ook een senioren check voor uw hond aan. Hierbij onderzoeken we uw hond uitgebreid en verrichten preventief urine- en bloedonderzoek.
Tijdens het bloedonderzoek meten we o.a. de functie van een aantal organen. Deze geven ons informatie over veel voorkomende verborgen kwalen bij de oudere hond.
De senioren check kunt u het hele jaar door aanvragen, maar is in de maand oktober beschikbaar met een korting.

In de maand oktober kunt bij ons voor 89 euro een senioren check uit laten voer voor uw oudere hond. Dit is inclusief consult, bloedafname, bloedonderzoek en urineonderzoek.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met uw praktijklocatie.