Paarden: COVID-19

 In Dierenkliniek Deurne, Dierenkliniek Gemert, Dierenkliniek Helmond, Paard

Geachte klanten,

Om verdere verspreiding van het humane COVID19 virus te voorkomen nemen natuurlijk ook wij als dierenartsenpraktijk onze verantwoordelijkheid naar u, uw paard en naar ons personeel. De hele situatie die nu gaande is neemt niet weg dat uw dier zorg nodig heeft. Preventieve zorg, dan wel zorg bij problemen.

Een deel van de preventieve zorg kan uitgesteld worden tot na deze Corona-crisis. Wanneer we alle preventieve zorg uitstellen zijn we bang dat we juist weer problemen creëren die we beter hadden kunnen voorkomen. Daarom is ons advies om bijvoorbeeld de standaard gebitscontroles voorlopig niet uit te voeren. Wanneer uw paard echter problemen met zijn gebit heeft adviseren wij om hem wel te behandelen. Ons advies is tevens om vaccinaties wel uit te voeren. Zowel bij rhino, paardeninfluenza als tetanus geldt voorkomen is beter dan genezen. Voor spoedgevallen zijn we uiteraard altijd bereikbaar. U kunt altijd met ons overleggen alvorens een afspraak te maken.

We blijven zorg bieden, mits de omstandigheden en richtlijnen dat toelaten. En proberen een situatie te creëren waarin we uw en onze veiligheid kunnen waarborgen. U kunt ons daarbij helpen door medewerking te verlenen aan onderstaande maatregelen die we genomen hebben:

  • Wij vragen u geen afspraak te maken of deze te verzetten wanneer u verkouden bent, hoest of koorts heeft.
  • Uiteraard geen hand te geven en zoveel mogelijk afstand houden van elkaar.
  • Indien mogelijk slechts 1 begeleider per paard, zo ook bij een bezoek aan de praktijk.
  • De dierenartsen zullen onderling hun directe contacten zoveel mogelijk beperken en vooral vanuit huis werken.
  • Ook wij zullen thuis blijven bij klachten als hoesten, keelpijn of koorts.
  • Mocht u medicijnen voor uw paard willen komen halen, graag van tevoren even bellen. We kunnen ze op een van onze locaties klaarzetten of eventueel per post naar u toe sturen. Houd hierbij wel rekening met extra kosten.
  • Tenslotte de bezetting van de praktijken zal hier en daar noodgedwongen minimaal zijn, we vragen uw begrip als u soms wat langer moet wachten.

We zullen de situatie van dag tot dag opnieuw bekijken en mogelijk onze maatregelen aanpassen of uitbreiden.

Heeft u nog vragen? Bel of mail ons.

Succes komende weken in deze onzekere tijden!

Met vriendelijke groet,

Team Paard Dierenartsencombinatie ZuidOost


CORONA-virussen

Bij diersoorten, inclusief de mens, komen allerlei typen coronavirussen voor. In principe zijn die verschillende coronavirussen diersoort-specifiek en blijven dus doorgaans bij hun ‘eigen’ soort.

Zo is er bij paarden al jaren het Equine Corona Virus (ECoV) bekend. Dit virus komt voor bij veulens en soms ook bij volwassen paarden. Het kan koorts, gebrek aan eetlust, soms lichte koliek en diarree of slappe mest geven. Het is niet besmettelijk voor andere dierensoorten en ook niet voor de mens. Het verspreid wel snel onder paarden, de meeste paarden hebben echter geen last van de infectie.

De huidige coronavirusinfectie bij de mens (COVID-19) en het coronavirus bij het paard (ECoV) behoren tot dezelfde virusgroep, maar hebben in de praktijk niks met elkaar te maken. De mens wordt niet ziek van ECoV en het paard niet ziek van COVID-19.

Bron: Sectorraad Paarden/KWPN