Update Coronavirus

 In Algemeen, Dierenkliniek Bijsterveld, Dierenkliniek Brouwhuis, Dierenkliniek Deurne, Dierenkliniek Gemert, Dierenkliniek Helmond, Dierenkliniek Laarbeek, Gezelschapsdieren

Beste cliënt,

We zijn nu in de tweede week met beperkende maatregelen ter voorkoming van Covid-19. Wij doen er alles aan om de zorg voor uw huisdier zo goed mogelijk in stand te houden en onze medewerkers en cliënten zoveel mogelijk te beschermen.

Met de nieuwe, door de overheid, aangescherpte maatregelen van deze week zijn er een aantal aanpassingen gedaan om hier aan te voldoen.

Naast het blijvende advies om niet naar de praktijk te komen als u verkouden bent, hoest of koorts hebt hebt vragen wij u aandacht voor het volgende:

  • Niet-spoedeisende afspraken, zoals jaarlijkse vaccinaties, nagels knippen en gebitscontroles worden uitgesteld.
  • In principe gaan alle operaties en behandelingen die onder narcose plaatsvinden gewoon door.
  • Als bezoek aan de praktijk noodzakelijk is mag er 1 begeleider per dier mee.
  • Wij laten 1 persoon per keer toe aan de balie. Wacht u a.u.b. buiten totdat u aan de beurt bent.
  • We hanteren 1,5 meter afstand van onze medewerkers en eventuele andere aanwezigen.
  • Als wij het nodig achten nemen onze assistentes uw huisdier tijdens het consult even over. U wacht dan op minimaal 1,5 meter van onze medewerkers.
  • Voorgeschreven medicijnen of diervoeders kunnen afgehaald worden als u daar van tevoren even voor belt of mailt. Dit om onnodig wachten aan de balie te voorkomen.
  • Vanaf volgende week  gaan we 1 keer per week diervoeders thuisbezorgen. Bij bestellingen van €75 is dit gratis, onder dit bedrag wordt €5,- bezorgkosten gerekend.

Hoe zit het met vaccineren?

Het vaccineren van uw huisdier vinden wij als Dierenklinieken van DAC ZuidOost erg belangrijk. We besteden dan ook veel aandacht aan vaccineren op maat.

Helaas is de vaccinatiegraad voor huisdieren niet dusdanig hoog dat we kunnen rekenen op de veel besproken groepsimmuniteit. Dit zou ons een flinke buffer geven om een langere periode niet te hoeven vaccineren terwijl het risico op infectieziekten toch laag blijft.

Nu de maatregelen verlengt zijn tot in ieder geval 1 juni 2020 wordt de termijn voor hervaccinatie van een aantal huisdieren overschreden. Dit is voor een aantal ziekten waartegen gevaccineerd wordt niet zo’n groot probleem, omdat deze langer dan een jaar werken als uw huisdier een goede basisvaccinatie heeft gehad.

Een aantal componenten in het vaccin geven echter maar krap een jaar bescherming, zeker voor jonge honden. Bij katten en konijnen zit er iets meer speling in het vaccinatieschema. Wij maken ons vooral zorgen om de ziekte van Weil bij honden (ook besmettelijk voor mensen). Myxomatose en VHD bij konijnen en niesziekte bij katten zijn daarna de infectieziekten, waar we de vaccinatie niet te lang voor kunnen uitstellen.

In de komende weken gaan we bekijken, of we voor deze gevoelige groepen de vaccinaties onder bepaalde voorwaarden weer kunnen gaan opstarten om zo ernstig zieke dieren te voorkomen.

Wat kunt u in de tussentijd doen?

Eigenlijk geldt voor onze huisdieren veelal hetzelfde als voor ons; houdt afstand van andere dieren waarvan niet bekend is of ze goed gevaccineerd zijn. Voor de ziekte van Weil geldt dat deze ziekte vooral wordt overgedragen door de urine van besmette kleine knaagdieren. Vaak worden honden geïnfecteerd na zwemmen in besmet water of graven in de grond. Als uw huisdier onvoldoende gevaccineerd is en er nog geen mogelijkheid is om te vaccineren, laat uw hond dan niet zwemmen of graven in de grond.

Tot 18 maanden na de laatste (basis)vaccinatie wordt uw huisdier weer 1 jaar beschermd met een enkelvoudige vaccinatie. Is er sprake van een langere tussentijd, dan moet de vaccinatie na 3 weken opnieuw geboosterd worden.

We sluiten deze nieuwsbrief af met de wens dat u en uw huisdier gezond blijven in de komende periode. Veel huisdieren zullen het thuisblijven van hun baasje als prettig ervaren!

Denkt u er ook aan dat we door de warme winter al weer veel teken hebben, neem hiervoor tijdig maatregelen.

Heeft u vragen, twijfel dan niet om contact met ons op te nemen.

Met vriendelijke groet,

Team Dierenartsencombinatie ZuidOost