Aan- of verkoopkeuring

De koop van een paard is vaak een serieuze investering. Om meer zekerheid te krijgen over de gezondheid van het paard en de kwaliteit van het beenwerk is het verstandig om een klinische keuring uit te voeren, al dan niet uitgebreid met het maken van röntgenfoto’s. Het doel van een veterinaire keuring bij de aan- of verkoop is om zo goed mogelijk in te schatten of het paard geschikt is voor het toekomstige doel dat de (toekomstige) eigenaar voor ogen heeft.

Klinische keuring

Bij de klinische keuring wordt het paard van top tot teen bekeken. Na controle van het paspoort met het passende chipnummer bij het paard wordt een algemeen klinisch onderzoek uitgevoerd. Hierbij worden het hart en de longen beluisterd, de ogen en het gebit nagekeken en het lichaam van het paard algemeen afgetast. Erna wordt het paard in de beweging nagekeken op zowel harde als op zachte bodem. Ook worden buigproeven uitgevoerd van alle vier de benen. De keuring kan zowel plaatsvinden op onze kliniek in Stiphout waar we alle faciliteiten hebben, als bij u thuis.

De bevindingen van het klinisch onderzoek zijn individueel afgestemd op het doel waarvoor u het paard wilt gebruiken. Mochten er bevindingen zijn die afwijken van normaal, dan zal de dierenarts deze met u bespreken wat voor eventuele  invloed ze hebben op het toekomstig gebruik.

Na afloop van de klinische keuring krijgt u een standaard onderzoeksrapport mee waarop de hele keuring staat samengevat met handtekening van de uitvoerende keuringsarts. Indien gewenst  beschikken wij ook over Engelstalige rapporten.

Röntgenologische keuring

Bij dit onderzoek worden van het paard een aantal standaard beelden genomen waarmee op de meest voorkomende afwijkingen van het skelet gescreend wordt. Standaard zijn dit 20 opnamen van de benen volgens het regelement keuringsdierenarts. Afhankelijk van de wens van de koper of verkoper kunnen er natuurlijk aanvullende beelden gemaakt worden. Tegenwoordig komt het ook steeds vaker voor dat er nog extra röntgenfoto’s van de hals en/of rug worden gemaakt. De foto's kunnen zowel op de praktijk als op locatie worden gemaakt.

De röntgenologische keuring is volledig digitaal dus dit heeft als voordeel dat iedere opname direct beoordeeld kan worden. Mocht er tussendoor een risico worden geconstateerd, dan kan de keuring eventueel afgebroken worden. Na afloop kunnen de foto’s digitaal worden opgestuurd en/of op USB meegegeven.