DAC ZuidOost biedt verschillende chirurgische ingrepen aan. In onze kliniek in Stiphout is uitgerust met een stand waarvan de zijwanden in hoogte verstelbaar zijn zodat we ook staande ingrepen kunnen aanbieden op een veilige manier. Hieronder leest u meer over de mogelijkheden die wij kunnen bieden.

Castratie

De meeste castraties worden uitgevoerd bij jonge hengsten tussen de 1-3 jaar oud. Castreren op latere leeftijd is ook altijd mogelijk, maar afhankelijk van de geschiedenis (bijvoorbeeld dekhengst) wordt hiermee niet altijd het ''hengsten gedrag'' weggenomen.  Het paard kan zowel staand als liggend gecastreerd worden. Beide methoden hebben hun eigen voor- en nadelen. Voorafgaand aan de castratie is het belangrijk dat het paard in goede gezond verkeerd, dat beide testikels zijn ingedaald, dat hij ingeënt is tegen tetanus en halstermak is.

Castreren kunnen wij zowel bij u thuis als bij ons op de kliniek.  Voordeel van castratie op onze praktijk in Stiphout is dat het paard onder kliniekomstandigheden gecastreerd wordt en kan door ons na de operatie goed in de gaten gehouden worden. U kunt uw paard s’ochtends brengen en s ’avonds weer ophalen, zodat u geen tijd verliest met wachten tot de castratie voorbij is. Voor castreren op thuislocatie is het van belang om een rustige, stofvrije ruimte te hebben met een brede box die zuiver ingestrooid is. Buiten op de wei of in een niet stoffig paddock kunnen wij ook gemakkelijk castreren. Mocht u uw paard willen castreren en u heeft nog vragen, dan kunt u altijd contact met ons opnemen voor overleg.

Wonden

Afhankelijk van welke structuren aangetast zijn en hoe vers de wond is, wordt er een gepaste behandeling ingezet. Dit kan het beste door een dierenarts worden geïnterperteerd. 

Een wond kan per primam helen: dit is wanneer de wond vers genoeg is om gehecht te worden. Als de heling optimaal verloopt, kunnen de hechtingen er na 10 tot 14 dagen door de dierenarts er weer uit gehaald worden. Mocht het niet mogelijk zijn om de wond direct te hechten dan moet de wond per secundam helen, eventueel onder verband. We maken aan de hand van de situatie en in samenspraak met de eigenaar hiervoor een behandelplan.

Tandchirurgie

Door uiteenlopende redenen is het nodig om tanden te trekken bij het paard. Het kan gaan om een simpele routine extractie van een wolfskiesje tot een langdurige ingreep die meerdere uren kan duren bij de maalkiezen. Met behulp van een grondige mondinspectie en eventueel röntgen onderzoek kan de zieke tand gediagnostiseerd worden.

Tanden kunnen worden getrokken bij het staande, gesedeerde paard. De zenuw van de boven- of onderkaak worden verdoofd en er wordt een lokaal verdoving rond de tand gespoten. Hierna kan het trekken pijnloos verlopen met behulp van speciale tandinstrumenten. Voor uw en ons gemak kunt u bijvoorbeeld uw paard in de ochtend op de kliniek brengen en dan kan u uw paard in de avond weer ophalen nadat de sedatie is uitgewerkt. Nabehandeling bestaat meestal uit het tijdelijk afdichten van het ontstane gat met een speciale vulstof. Genezing en sluiting van het gat treedt meestal binnen enkele weken op.