Chiropractie voor paarden

Chiropractie is een veilige vorm van manuele therapie waarbij hinderingen in bewegelijkheid tussen gewrichten wordt hersteld door het stimuleren van het zenuwstelsel. Met een specifieke, manuele behandeling met een snelle en korte impuls direct bij de slecht bewegende gewrichten worden fixaties en/of spanningen weggenomen. Hiermee worden dus niet alleen symptomen behandeld, maar ook de oorzaak van het probleem aangepakt.

Elk onderzoek is individueel afgestemd op uw paard en tijdens het eerste onderzoek worden de te verwachten resultaten besproken en een aangepast behandelingsschema gemaakt.

Wat behandeld de chiropractor?

Een chiropractor diagnosticeert en behandelt Vertebral Subluxation Complexes (VSC). We spreken van een VSC als er een verandering heeft plaatsgevonden tussen twee opeenvolgende gewrichten, waardoor een of meerdere wervels uit hun ideale positie zijn en/of de beweging is beperkt tussen 2 gewrichten.

Een VSC kan druk en/of irritatie van een uittredende zenuw van de wervelkolom veroorzaken met als gevolg een geleidingsstoornis van deze zenuw. Hierdoor kan de communicatie van de zenuwen onderling of van de zenuw naar het lichaam worden verstoord. Verstoorde zenuwsignalen leiden tot een afname van spieren, kracht, flexibiliteit en minder controle. Hierdoor moet het lichaam compenseren en uiteindelijk kan het leiden tot functionele letsels. De functiestoornissen in de wervelkolom kunnen op korte of lange termijn leiden tot spierspanningen, stijfheid, pijn en een verminderde prestatie.

Doel van een chiropractische behandeling is het verbeteren van de beweeglijkheid en functie van het zenuwstelsel. Gezond functioneren kan alleen als het zenuwstelsel vrij is van verstoringen die de signaaloverdracht beperken. Het wegnemen van blokkaden bevordert het herstellingsvermogen en de immuniteit van het lichaam. Hierdoor kan uw paard beter bewegen dankzij een betere balans.

Hoe gaat een chiropractisch onderzoek en behandeling in zijn werk?

Bij het eerste chiropractisch onderzoek word de geschiedenis van uw dier besproken inclusief eerdere diagnosen en behandelingen. Mochten de klachten optreden tijdens het rijden neem dan een duidelijke video op wanneer het probleem optreedt of mocht de mogelijkheid er zijn dan kunt u het paard voorrijden. Mochten er zadelklachten of problemen met het bit zijn, zorg dan ook dat u deze bij heeft bij de eerste afspraak.
Voor we overgaan tot de behandeling wordt eerst onderzoek gedaan naar de houding van het paard en er volgt een bewegingsanalyse aan de hand of aan de longe. Na het onderzoek wordt het dier chiropractisch behandeld of wordt afgesproken welke andere onderzoeken nog moeten plaatsvinden.

Houdt er rekening mee dat het paard na een chiropractische behandeling moet wennen aan de nieuwe bewegelijkheid, dus dat het paard enkele dagen niet gereden kan worden. Dit om een optimaal resultaat van de behandeling te garanderen. Hoe lang deze rusttijd is, is afhankelijk van de bevindingen die er tijdens het onderzoek gevonden zijn. Hierna kan de normale training weer hervat worden.

Afhankelijk van de specifieke klachten en het doel van de behandeling zijn één of meerdere behandelingen wenselijk. Meestal zijn 1 tot 4 behandelingen genoeg om de bewegingsstoring op te heffen. Bij chronische problemen zoals artrose of afwijkingen in de wervelkolom hebben paarden eventueel baat bij een onderhoudende chiropractische behandeling die herhaald wordt om de 2 tot 6 maanden, afhankelijk van de ernst van het probleem. Bij sportpaarden bestaat er ook de mogelijkheid om regelmatig preventief uw dier chiropractisch te laten onderzoeken zodat vroegtijdig bewegingsproblemen opgelost worden, zodat uw paard optimaal kan blijven presteren en secundaire blessures voorkomen worden.

Indicaties voor chiropractisch onderzoek

  • Verandering in gedrag en rijstijl; linker- of rechterhand verschillen, minder actief, korte of oneven passen, etc.
  • Ongelijke bespiering.
  • Verminderde atletische prestatie; stijfheid, takt verlies, weigeren van hindernissen, etc.
  • Sportpaardenbegeleiding.
  • Gediagnostiseerde aandoeningen zoals artrose.
  • Kreupelheden of ondersteuning na een lange periode van mankheid.
  • Preventief als optimalisatie om het lichaam op zijn best te laten functioneren en voorkomen van secundaire blessures.
  • Veulens en jaarlingen in de groei en balansproblemen bij jonge paarden.